Opis

Nejtiv oglašavanje

(pdf & epub)

Autorka: Jelena Tušup

Cena: 1,100 RSD

Pritiskom na dugme „Poručite“ bićete preusmereni na stranicu za bezbedno plaćanje, sajta 2checkout.com. Nakon uspešnog plaćanja biće vam omogućen pristup stranici sa koje ćete moći da preuzmete dokument u dva formata: pdf i epub.

Poručite

Nejtiv oglašavanje

(video)

Autorka: Jelena Tušup

Cena: 1,100 RSD

Pritiskom na dugme „Poručite“ bićete preusmereni na stranicu za bezbedno plaćanje, sajta 2checkout.com. Nakon uspešnog plaćanja biće vam omogućen pristup stranici sa koje ćete moći da preuzmete video.

Poručite

Nejtiv oglašavanje (Native advertising)

Autorka: Jelena Tušup, BLIC

Zašto nejtiv oglašavanje

Nejtiv oglašavanje (Native advertising) je jedna od najbrže rastućih grana oglašavanja u svetu i kod nas. Nastalo je iz potrebe digitalnih izdavača i oglašivača da prevaziđu „banersko slepilo“ – pojavu koja pokazuje da iako internet korisnik dnevno vidi od 4.000 do 10.000 oglasnih poruka, verovatnoća da će kliknuti na baner manja je od 0,1 odsto.

To tera oglašivače da konstantno budu kreativniji u privlačenju pažnje potrošača i da razviju vid oglašavanja koji korisnika neće oterati i primorati ga da uključi blokator reklama.

Oglašivači žude za promocijom koja će korisnika vezati za brend i učiniti ga lojalnim. Takođe im je važno da nakon klika na sajtu potrošači odluče da kupe neki proizvod ili uslugu. Prošle godine u SAD ova vrsta oglašavanja prestigla je klasično displej oglašavanje. Predviđanja za naredne dve godine govore da se suma novca uložena u nejtiv neće smanjivati – naprotiv.

Mnogi brendovi okreću se nejtiv oglašavanju kao načinu da ne samo navedu korisnika na jednokratnu reakciju – da kupi proizvod ili plati uslugu – već da to čini kontinuirano i da se veže za brend iz razloga dubljih nego što je jednostavna potrošnja. Taj „okidač“ može da bude podržavanje istih vrednosti koje brend promoviše, briga o sebi, edukacija, određena „korist“ od brenda ili jednostavno dobar storytelling. Sve ove osobine oglašivač, odnosno brend, može da postigne marketing sadržajem, konkretnije – nejtiv oglašavanjem.

Budući da svaki medij, u većoj meri nego agencija za oglašavanje, ima resurse za proizvodnju sadržaja koji odgovara njegovom (medijskom) brendu i zna šta interesuje njegovu publiku, prirodno je najbolji saveznik oglašivaču u sferi nejtiv oglašavanja.

Šta podrazumevamo pod nejtiv oglašavanjem

Mnogi profesionalci u marketingu i medijskoj industriji smatraju da su marketing sadržaj (content marketing) i nejtiv oglašavanje sinonimi. Međutim, to su dve različite stvari. Koncepcija marketing sadržaja je mnogo šira i podrazumeva kreiranje poželjnog sadržaja za korisnike određenog brenda na svim platformama – videa, njuzletera, TV emisija, tekstova, blogova, korisničkih uputstava… Nejtiv oglašavanje je uža kategorija i podrazumeva oglas koji je praktično deo sadražaja platforme, odnosno portala, i na prvi pogled se ne razlikuje od redakcijskog sadržaja.

Prema IAB-ovoj definiciji iz 2015, nejtiv oglašavanje je vrsta onlajn oglašavanja koja odgovara formi i funkciji platforme na kojoj se nalazi. To je članak napisan za oglašivača tako da se promoviše njegov proizvod ili usluga, ali tako da izgleda (a najbolje i da jeste) kao članak koji je napisao novinar medija koji objavljuje oglasnu poruku.

Nejtiv oglašavanje ne čini samo tekst (mada je u našim medijima to najrasprostranjenija forma), već može biti i fotografija, serija fotografija, video prilog, podkast, film, radio prilog, objava na društvenim mrežama, rezultat onlajn pretrage… Radi jednostavnijih objašnjenja, bavićemo se nejtiv oglašavanjem kroz tekst, ali su sve definicije primenjive i na ostale medijske forme.

  • Šta znači „odgovara formi“: znači da ima isti dizajn kao i drugi tekstovi tog medija, pa se prirodno uklapa u sadržaj medija ili stranice na kojoj se pojavljuje. To je razlika u odnosu na klasično, „displej“ oglašavanje (baneri, tejkoveri, floteri…) koje obično potpuno odudara od prirodnog sadržaja stranice – i fontom i bojama i celokupnim dizajnom.
  • Šta znači „odgovara funkciji“: mora da se ponaša identično kao i ostatak sadržaja stranice i da korisniku deluje što „prirodnije“.