Naši konsultanti će vam približiti oblasti crowdfundinga, nejtiv oglašavanja, marketinga, poznavanja publike, projektnog izveštavanja i projektnog finansiranja.

Konsultanti

Mnogi brendovi okreću se nejtiv oglašavanju kao načinu da ne samo navedu korisnika na jednokratnu reakciju – da kupi proizvod ili plati uslugu – već da to čini kontinuirano i da se veže za brend iz razloga dubljih nego što je jednostavna potrošnja. Taj „okidač“ može da bude podržavanje istih vrednosti koje brend promoviše, briga o sebi, edukacija, određena „korist“ od brenda ili jednostavno dobar storytelling. Sve ove osobine oglašivač, odnosno brend, može da postigne marketing sadržajem, konkretnije – nejtiv oglašavanjem.

Jelena Tušup - BLIC, Nejtiv oglašavanje

Marketing je mnogo o više od reklamiranja, kako je često shvaćen. To je čitav proces razvoja proizvoda ili usluge, od ideje do konačnog plasmana. Tu su uključeni promocija i komunikacija sa korisnicima, distribucija usluge ili proizvoda shodno potrebama tržišta, a sve sa ciljem stvaranja uzajamnog zadovoljstva između onoga ko proizvod ili usluge nudi i korisnika.

Marija Petrović - BIRN, Marketing

Crowdfunding (grupno finansiranje) je način prikupljanja sredstava kojim se od većeg broja ljudi prikupljaju manji iznosi novca kojim se omogućava ostvarivanje određenog finansijskog cilja. Crowdfunding se organizuje online i uglavnom uključuje platforme koje služe kao posrednik između autora i podržavalaca kampanje.

Vladica Jovanović - BRODOTO, Crowdfunding

Kako projektno finansiranje postaje sve značajniji izvor prihoda za medijske kuće, važno je ovladati tehnikama upravljanja projektnim ciklusom i izveštavanjem. Nakon što ste osmislili projekat i dobili podršku donatora, u sledećem koraku bi trebalo da inicijalnu projektnu ideju sprovedete u delo vodeći računa o postignutim rezultatima, ali i o korišćenju (ograničenih) resursa koji su vam na raspolaganju.

Tanja Maksic - BIRN, Projektno izveštavanje

Publiku pre svega možemo da definištemo kao aktivnu i pasivnu, a dalje je definišemo kao ciljnu publiku. Aktivna publika je ona koja se aktivno uključuje i ne prihvata bez pitanja bilo koji medijski sadržaj.  Ciljna publika je grupa koju identifikujemo kao fokus za komunikacije, medije, zabavu, informisanje i marketing. Dobro definisana ciljna publika može da se koristi za kreiranje poruke prilagođene za vašu publiku kao i za kanale komunikacije.

Feđa Kulenović - nezavisni konsultant, Poznavanje publike

Ključna stvar je ideja projekta koja bi trebalo da je u skladu sa jasnom naznačenim pravilima konkursa. Potrebno je da poznajete tematiku i da posedujete umeće, da predstavite svoju ideju na što jasniji način. Da bi se jedan projekta dobro razvio potrebno vam je vreme – dve do četiri nedelje. Pošto je logika samog projektnog dokumenta često potpuno suprotna od logike novinarskog teksta, potrebno je da posedujete ekspertizu odnosno nekoga ko zna šta je sve potrebno za jedan projekat. Ne bi bilo loše imati novac za unajmljivanje projektnog konsultanta uz kog biste naučili principe rada u razvijanju projektnih aktivnosti, projektnog budžeta i kreiranju projektne aplikacije.

Petar Subotin - BIRN, Projektno finansiranje

Za iznos od 10 dolara u dinarskoj protivrednosti možete da preuzmete pojedinačni pisani materijal iz svake oblasti koja vas interesuje. Takođe, ukoliko imate neko pitanje kontaktirajte nas na poslovnimodeli@birn.eu.com

Kontaktirajte nas